Avui en aquest blog volem fer esment a una bona notícia sobre els efectes de menjar carn d’aviram (pollastre, gall dindi, guatlles, etc.) en la salut que ens ha arribat recentment.
Quedi per endavant que només hem llegit el resum d’aquesta notícia i que han de ser els metges i especialistes qui n’avaluïn la seva importància i repercussió en el dia a dia. Un cop dit això, cal dir que la seva publicació a una revista tan prestigiosa com la American Journal Epidemiology avala els resultats.
Anem al gra: l’estudi conclou que la dieta durant l’adolescència pot ser rellevant en la carcinogènesi colorectal. S’avalua el risc de presentar adenomes (pòlips benignes que poden progressar a càncer de colon) colorectals en dones adolescents segons la seva ingesta diària de carn vermella, aviram o peix. L’estudi es va fer en quasi 20.000 dones. No es va trobar cap relació entre el risc d’aparició d’adenomes segons s’hagués menjat més o menys carn vermella a l’adolescència, tampoc en el cas del peix. Sí que es va trobar una correlació entre una major ingesta de carn d’aviram i un menor risc d’adenomes colorectals. El canvi de una ració diària de carn vermella per pollastre es va relacionar amb un 35- 41% de decrement d’aquest risc.
Un cop explicats breument els resultats d’aquest estudi caldria fer-nos tot un seguit de preguntes: per què o quin pot ser l’origen d’aquest fet? Per què es dóna en adolescents? I en adults? Hi hauria els mateixos resultats en nois? En quines quantitats d’ingesta es van fet aquests estudis? Hi ha relació amb altres elements que hi poden influir?
No volem amb aquestes preguntes qüestionar-nos l’estudi ni menys encara els seus fantàstics resultats, és més, és possible que a l’estudi sencer es doni resposta a alguna d’aquestes qüestions. Però sí hem de tenir clar que a partir de les conclusions d’estudis amb determinada finalitat, no se’n poden derivar normes genèriques d’alimentació, no sigui que ara passem a donar per esmorzar, dinar i sopar pollastre i gall dindi a les nostres adolescents cada dia!!!
Resumen
Una reciente publicación del American Journal Epidemiology presenta los resultados de un estudio realizado con casi 20.000 mujeres sobre influencia de su ingesta diaria de carne roja, de ave o pescado durante la adolescencia en el riesgo de tener adenomas colorectales. Se encontró una correlación entre la ingesta de carne de ave y un menor riesgo de tener estos adenomas. En carnes rojas y pescado no se encontró ninguna relación.
Si bien son buenas noticies para estas carnes, no han de servir para extraer por si soles recomendaciones alimenticias para nuestras adolescentes, más allá de seguir recomendando una dieta y hábitos de vida sanos y equilibrados.