Quan el pollastre europeu i l’americà no s’entenen

mapa del mundo

Després d’uns dies d’aturada reprenem l’activitat d’aquest blog parlant d’un tema d’actualitat com és el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP) que s’està negociant actualment.

Aquestes negociacions estan generant força preocupació ja que el tema no només afecta a la indústria avícola, sinó a tots els consumidors.

Els països de la Unió Europea tenen una cadena que va de la granja a la taula molt diferent de la dels EUA. Aquestes diferències són en àmbits molt diferents i donen lloc a uns costos de producció molt per sota els americans dels europeus.

Però la preocupació no és només per si entra producte més barat de fora. És pel que hi ha al darrera, per com ha estat fet aquest producte, en el nostre cas, la carn d’aviram.

Vegem només algunes diferències:

  •  Pel que fa a l’alimentació, (que en la carn d’aviram és el cost més important). La UE té unes importants limitacions i restriccions pel que fa a la utilització de matèries primeres que els EUA no tenen.
  • En sanitat, a la UE hi ha uns controls sanitaris molt estrictes tant per part del ramader, com de l’escorxador que suposen l’obligació d’anàlisis periòdiques,  gestió de les incidències, registres,…
  • Les exigències mediambientals són molt superiors també als països productors de la UE. Parlem aquí de la gestió de les dejeccions ramaderes, de les emissions d’amoniac, de gestió dels subproductes i dels residus, etc.
  • També en benestar animal els consumidors europeus són molt més exigents que els americans donant lloc a uns requisits tant a les granges com al transport i l’escorxador que assegurin el benestar de les aus.
  • Als EUA s’utilitza per a tractar les canals d’aviram la tècnica de cloració, prohibida a Europa i més barata que el maneig que cal fer als escorxadors europeus.

Després de molts anys treballant per adequar la producció de carn al que demanen els consumidors i per procurar una sostenibilitat tant a mig com a llarg termini, tots els esforços poden quedar en no res. Ja podem tots plegats estar ben preocupats!

Resumen

El tratado de libre comercio entre la Unión Europea y los Estados Unidos está generando mucha preocupación en la industria avícola y debería generarla también entre los consumidores pues la carne producida allí es el resultado de unos sistemas de producción muy distintos de los europeos. Los europeos tienen los requisitos de producción más exigentes en sanidad, bienestar animal, medio ambiente, trazabilidad, además de muchas más restricciones en las materias primas a utilizar en los piensos. Todas estas exigencias superiores dan lugar a una carne de ave con un altísimo nivel de calidad y seguridad alimentaria, ahora en peligro ante la posibilidad de entrada de producto con exigencias muy inferiores.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s