Temps de fires d’aviram

Desembre és temps de les fires de Nadal lligades a unes produccions d’aviram específiques i locals. Parlem primer de la Prat Fira Avícola de la Raça Prat que es farà de l’11 al 13 de desembre al Prat de Llobregat. A més de ser una fira comercial, posa el seu accent en aquest producte emparat sota una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de Pollastre i Capó del Prat.

Segons consta al web del Departament d’Agricultura, la raça Prat es caracteritza pel seu color ros fosc, les potes de color blau pissarra i la cresta senzilla dentada; la cua del gall té plomes abundants i caiguda cap enrere. Té una carn amb una finor i una melositat característiques i sense greixos excessius. Els pollastres i els capons són criats en explotacions de Castelldefels, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans i Santa Coloma de Cervelló. Es crien a terra, amb una densitat en els galliners que no pot superar els 8 animals per metre quadrat de superfície interior. Llur alimentació comporta un mínim del 70% de cereals. Els pollastres i els capons se sacrifiquen a una edat mínima de 90 dies i 182 dies, respectivament. Cada unitat de venda porta una etiqueta individual numerada, amb el nom de “Pollastre del Prat. Indicació Geogràfica Protegida”, el logotip i el símbol comunitari.cartelfira5x7x

Aquesta fira, que fa ara la seva 42ª edició, comença el dia 4 amb la jornada “Producció avícola i agroalimentària reglamentada sota distintius d’origen i de qualitat“. D’aquí ja passem a la fira pròpiament dita on es podran comprar pollastres pota blava així com productes gastronòmics elaborats amb carn d’aquest tipus de pollastre. També trobareu la Fira Tapa Pota Blava i Carxofa del Prat a un espai dedicat a la promoció de la gastronomia local.

Una setmana més tard serà el torn de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès. Aquesta fira centenària se celebrarà els dies 19 i 20 de desembre. Entre altres activitats hi trobareu un mercat d’aviram on podreu comprar a les parades dels criadors gall negre del Penedès, ànec mut i aviram de pagès. Si compreu l’aviram viu la Fira disposa d’un servei gratuït d’escorxador.

a3firadel_gallt_online

També segons consta al web del DARP està en procés de reconeixement la indicació geogràfica protegida Gall del Penedès  que empararà la carn fresca, de color rogenc, sucosa i poc greixosa i de qualitat gustativa elevada procedent de pollastres de la varietat Penedesenca negra millorada de la raça Penedesenca tradicional criats a la zona del Penedès històric i alimentats amb una dieta que inclou granet de raïm

Es crien en galliners que disposen d’accés a l’exterior durant tot l’any i es caracteritza per incloure llavor de raïm a la seva dieta. L’edat mínima de sacrifici és de 98 dies.

És un au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània, lleugera, i de producció de carn pesada. Resistent a la calor i al fred. Es caracteritza per la seva pell blanca, potes negres amb la base de la pota de color blanc i una carn rogenca de qualitat gustativa amb músculs ferms i sucosos.

També hi haurà un espai gastronòmic amb una Mostra de cuina d’aviram i vins DO Penedès. Aquest any es farà també el X Campionat d’Espanya d’Avicultura, Columbicultura i Cunicultura de Raça.

Si voelu conèixer més sobre les races autòctones catalanes podeu anar la nostra entrada de fa un temps.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s