Malbaratament alimentari: eines per evitar-lo

Com a productors d’aliments, carn d’aviram i ous, tot el que fa referència al malbaratament d’aliments ens incumbeix i molt.

El malbaratament alimentari és el menjar que es perd o llença al llarg de tota la cadena alimentària, de la granja o camp fins la taula, passant per la transformació, comerç, restauració,… Són aliments que es desaprofiten tot i tenir encara un valor nutritiu. Són restes d’aliments preparats o cuinats, el que queda al plat, menjar fet malbé abans d’arribar a la taula, o fins i tot en bon estat, etc. No hi entren pells, closques, ossos, etc. Hi ha estudis que han quantificat la quantitat perduda en cada esglaó d’aquesta cadena i els resultats mostren que un 58% es produeix dins l’àmbit domèstic, això representa 151.800 tones.

És, doncs, especialment important que com a consumidors prenguem consciència i posem en pràctica mesures per evitar aquesta pèrdua.

La compra planificada, és a dir, aquella en que compres sabent del que disposes i el que necessites per a un període de temps concret i una quantitat de consumidors determinada és molt important per ajustar al màxim necessitats amb compra.

També ho és el diferenciar correctament la data de caducitat de la de consum preferent. Recordeu: la carn d’aviram té data de caducitat, és a dir, un cop se sobrepassa no es pot consumir ja que la seva seguretat no està garantida. Els ous, per la seva banda, tenen data de consum preferent i  encara que hagi passat aquesta  data si l’ou no té olors estranyes i té un aspecte normal es pot consumir amb tota tranquilitat, l’únic que perdrà és frescor.  A anteriors entrades al bloc hem parlat d’aquest tema, així com de la seva correcta conservació.

Finalment, el receptari popular està ple de receptes que al seu inici eren de reaprofitament. Penseu en les croquetes, els canelons, etc. Són preparacions per aprofitar aquelles restes de pollastre o gall dindi que no es van menjar al seu moment.

Cal retornar als aliments el seu valor i evitar aquestes pèrdues que tant mal fan des de tots els punts de vista (social, ambiental,…). Com a productors, per aconseguir que aquests aliments arribin a les vostres llars i els pugueu gaudir, ha calgut l’esforç conjunt i continuat de molts professionals i volem que no se’n desaprofiti gens, ni mica.

A aquest enllaç trobareu més informació.

malbaratament

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s