Avui: pollastre a la planxa

Embed from Getty Images

Continuant amb la sèrie d’entrades sobre les qualitats nutritives del pollastre i  gall dindi cuinat d’una o altra forma, o millor dit, sobre com el tipus de cuinat afecta  a les característiques nutritives de la carn d’au, avui parlarem de la planxa.

El cuinat a la planxa es tracta de posar l’aliment, carn de pollastre en el nostre  cas, en contacte amb una superfície calenta, generalment metàl·lica. Per a que la cocció sigui adequada cal que el tros de pollastre o gall dindi estigui tallat en peces fines de forma que la transmissió de la calor fins l’interior sigui el més ràpida possible. Al contacte amb la superfície calenta la carns s’enfosqueix i es forma una crosta superficial que evita la sortida de l’aigua pròpia de la carn i així  reté la major part de substàncies nutritives, mantenint-la sucosa i amb un gust i aroma característics.

Cal que la temperatura de la planxa sigui molt alta. Això farà, per una banda, que es perdin nutrients de les parts externes de la peça, però, per l’altra, la crosta es formarà més ràpidament evitant la sortida de nutrients de l’interior. És important que la carn quedi ben cuita a l’interior.

Una variant és la brasa, on la superfície on es col·loca la carn són les graelles i la font de calor són brases de llenya o carbó. També la temperatura a la que se fa la peça de pollastre o gall dindi és molt alta, afectant als nutrients de les parts externes i al mateix temps mantenint els nutrients de l’interior. El fum influirà en les característiques sensorials de la carn donant un gust característic molt apreciat en el consum.

Resumen

La cocción a la plancha consiste en poner las piezas de pollo o pavo en una superficie metálica muy caliente. Con este contacto la parte externa de la carne de pollo o pavo se oscurece formándose una costra superficial que impide la salida del agua propia de la carne y se retiene la mayor parte de nutrientes. Para que esto ocurra es importante que la plancha esté muy caliente para que se forme la costra rápidamente y la pieza de carne quede bien hecha en su interior.

Muy parecida es la cocción a la brasa o barbacoa. En este caso la superficie donde se pone la carne es una parrilla y la fuente de calor brasas de leña o carbón. La temperatura también es muy alta y el humo confiere al pollo un sabor característico.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s