El DNI dels ous

Huevo-con-código-01Seguirem avui parlant dels ous, en aquest cas del significat del codi que porten els ous imprès a la closca. Cada ou porta a la seva closca un codi que permet identificar de quina granja prové, aquest fet és garantia que l’ou s’ha produït a granja d’un país de la Unió Europea segons normes molt estrictes de producció i amb uns controls en tot el procés de producció així com en el producte també molt severs.

Centrem-nos en el codi:

El primer dígit és un número que va del 0 al 3 i explica el sistema de producció de l’ou, o el que és el mateix en quin sistema estan allotjades les gallines. Tots els sistemes estan regulats per normativa de la Unió Europea que estableix els espais mínims tant de galliner com de parc a l’aire lliure, perxes, nius, etc.

0 és un ou de gallines ecològiques, amb parc a l’aire lliure. Les gallines són alimentades amb pinso ecològic i estan sotmeses als requisits de producció ecològica que la normativa estableix.

1 és un ou de gallines a l’aire lliure. Les gallines dormen a un galliner i poden accedir a un espai obert on picotegen, graten, etc.

2 és un ou de gallines criades al terra. Són gallines que estan lliures dins un galliner cobert, interactuant entre si i amb l’entorn.

3 és un ou de gallines criades en gàbia. Les gallines estan dins de gàbies en grups reduïts i on tenen perxes, nius i material per gratar i picotejar.

Tot seguit hi ha unes lletres que corresponen a l’estat de la Unió Europa d’on vé l’ou. Després el codi de la província, recordem:

08 Barcelona

17 Girona

25 Lleida

43 Tarragona

Després el codi del municipi i finalment el codi de la granja.

Així doncs, si volem comprar els ous d’explotacions de vora casa ja sabeu que heu de mirar els dos números de després de les lletres i veure-ho de quina província ve.

Si voleu saber-ne més aquest pàgina recull molta informació sobre l’ou, el seu codi, informacions  a l’envàs, sistemes de producció,…

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s